Εξέταση ελέγχου ακοής
Γιατί πρέπει να ελεγχθεί η ακοή του μωρού μου;
Ένα έως δυο μωρά ανά 1000 γεννιούνται με απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Αυτός ο έλεγχος της ακοής επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση απώλειας ακοής στα μωρά. είναι γνωστό ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα παρασχεθούν νωρίς υποστήριξη και πληροφορίες στους γονείς.
Κανένας στην οικογένειά μου δεν πάσχει από απώλεια ακοής. Πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να υποβληθεί το μωρό μου σε εξέταση ελέγχου ακοής;
Ναι. Είναι σημαντικό να υποβάλλονται όλα τα μωρά σε εξετάσεις ελέγχου. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με απώλεια ακοής ανήκουν σε οικογένειες χωρίς ιστορικό απώλειας ακοής.
Πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η εξέταση ελέγχου ακοής;
Η εξέταση ελέγχου ακοής θα προσφερθεί στο μωρό σας κατά τις πρωτες εβδομάδες της ζωής του. Η εξέταση ελέγχου ακοής συνήθως πραγματοποιείται πριν φύγετε από το μαιευτήριο. Σε μερικές περιοχές πραγματοποιείται στο σπίτι. Η μαία σας ή το άτομο που σας έδωσε αυτό το φυλλάδιο θα μπορεί να σας πει που και πότε θα πραγματοποιηθεί η εξέταση έλεγχου.
Εάν δεν πραγματοποιηθεί έλεγχος ακοής του μωρού σας ζητήστε από την επισκέπτρια αδελφή, τη μαία σας, το τοπικό τμήμα ακοολογίας ή τον οικογενειακό σας γιατρό να κλείσει κάποιο ραντεβού για εσάς.
Η εξέταση ελέγχου ακοής θα είναι επώδυνη για το μωρό μου;
Όχι. Δεν είναι επώδυνη και δεν προκαλεί ενόχληση στο μωρό. Η εξέταση ελέγχου συνήθως πραγματοποιείται όταν το μωρό κοιμάται ή αναπαυεται.
Τι περιλαμβάνει η εξέταση ελέγχου ακοής;
Κάποιος εκπαιδευόμενος εξεταστής ακοής ή η επισκέπτρια αδερφή σας θα πραγματοποιήσει την εξέταση ελέγχου. Ένα μικρό ακουστικό με μαλακή άκρη τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του αυτιού του μωρού σας το οποίο στέλνει ήχους που ακούγονται σαν "κλικ", στο εσωτερικό μέρος του αυτιού. Όταν το αυτί λαμβάνει έναν ήχο, το εσωτερικό μέρος γνωστό ως κοχλίας συνήθως παράγει ηχώ.
Ο εξοπλισμός ελέγχου μπορεί να εντοπίσει αυτή την ανταπόκριση. Αυτή η εξέταση ονομάζεται εξέταση Αυτόματης Καταγραφής Ωτοακουστικών Εκπομπών ( Automated Otoacoustic Emission - AOAE). Η εξέταση ΑΟΑΕ διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Μπορείτε να μείνετε μαζί με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Πότε θα πάρω το αποτέλεσμα της εξέτασης ελέγχου ακοής;
Τα αποτελέσματα θα σας δοθούν τη στιγμή της εξέτασης. Εάν έχετε ανησυχία ή ερωτήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της εξέτασης του μωρού σας επικοινωνήστε με την κλινική όπου πραγματοποιήθηκε η εξέταση ελέγχου ή εάν η εξέταση πραγματοποιήθηκε η εξέταση ελέγχου ή εάν η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι σας επικοινωνήστε με την επισκέπτρια αδερφή σας.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα εάν η εξέταση ελέγχου ακοής δείξει ότι υπάρχει σαφής ανταπόκριση και από τα δύο αυτιά του μωρού μου;
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό το μωρό σας να πάρχει από απώλεια ακοής. Το πρόγραμμα για τον Έλεγχο Ακοής στα Νεογνά αποτελεί έναν πολύ αξιόπιστο τρόπο έγκαιρης διάγνωσης απώλειας της ακοής. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν απώλεια ακοής αργότερα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε την ακοή του παιδιού σας καθώς μεγαλώνει.
Εάν ανησυχείτε για την ακοή του παιδιού σας συζητήστε με το γιατρό σας. Η ακοή του παιδιού σας μπορεί να ελεγθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα εάν η εξέταση ελέγχου ακοής δεν δείξει σαφή ανταπόκριση από το ένα ή και τα δύο αυτιά του μωρού μου;
Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας πρέπει να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής.
Για ποιο λόγο χρειάζεται μια δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής το μωρό μου;
Αρκετά μωρά χρειάζονται να υποβληθούν σε μια δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής επειδή η πρώτη εξέταση δεν έδειξε την ξεκάθαρη ανταπόκριση ενός ή και των δύο αυτιών του μωρού. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας πάσχει από απώλεια ακοής.
Μερικοί συνήθεις λόγοι, εκτός από την απώλεια ακοής, για την πραγματοποίηση δεύτερης εξέτασης ελέγχου είναι τα εξής:
-
Το μωρό σας μπορεί να ήταν ανήσυχο τη στιγμή της εξέτασης
-
Μπορεί να υπήρχε περιβαλλον θόρυβος τη στιγμή της εξέτασης.
-
Το μωρό σας μπορεί να έχει υγρό ή προσωρινά βουλωμένο αυτί έπειτα από τον τοκετό.
-
Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και υποχωρεί σταδιακά.
Που θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εξέταση;
Η δεύτερη εξέταση του μωρού σας συνήθως πραγματοποιείται πριν φύγετε από το νοσοκομείο. Σε μερικές περιοχές μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τοπικό ιατρείο ή σε ιατρική κλινική.
Τι περιλαμβάνει η δεύτερη εξέταση ελέγχου;
Η δεύτερη εξέταση ελέγχου ενδέχεται να είναι η ίδια με την πρώτη εξέταση, την Αυτόματη Καταγραφή Ωτοακουστικών Εκπομπών (ΑΟΑΕ). Το μωρό σας μπορεί να υποβληθεί και σε έναν άλλον τύπο εξέτασης. Αυτή εξέταση είναι γνωστή ως Αυτόματη Καταγραφή Ακουστικής Ανταπόκρισης Εγκεφαλικού Στελέχους (Automated Auditory Brainstrem Responce - AABR). Σε αυτή την εξέταση, τρεις μικροί αισθητήρες τοποθετούνται στο κεφάλι και το λαιμό του μωρού σας. Μαλακά ακουστικά, ειδικά σχεδιασμένα για μωρά, τοποθετούνται στα αυτιά του μωρού σας και από αυτά μεταδίδονται διαδοχικοί ήχοι, τύπου "κλικ".
Ο εξοπλισμός ελέγχου ακοής μας δείχνει πόσο καλά ανταποκρίνονται τα αυτιά του μωρού σας στον ήχο. Η εξέταση ΑΟΑΕ διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Η εξέταση AABR μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 30 λεπτά. Μπορείτε να μείνετε μαζί με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν είναι επώδυνη και δεν προκαλεί ενόχληση στο μωρό σας. Συνήθως οι εξετάσεις πραγματοποιούνται όταν το μωρό σας κοιμάται ή αναπαύεται.
Τι μπορώ να κάνω για να προετοιμάσω το μωρό μου για τη δεύτερη εξέταση;
Η εξέταση ελέγχου είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί εάν το μωρό σας κοιμάται. Μην ανησυχείτε εάν το μωρό σας δεν είναι ήρεμο. Ο εξεταστής ακοής θα κατανοήσει ότι είναι δύσκολο να κοιμηθεί ένα μωράκι. Τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν το μωρό σας να είναι ήρεμο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
-
Εάν είναι δυνατό, ταΐστε το μωρό σας λίγο πριν από την εξέταση ελέγχου ακοής.
-
Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πράγματα που μπορεί να χρειαστείτε προκειμένου να κάνετε το μωρό σας να νιώσει άνετα και χαρούμενο.
Το μωρό μου φαίνεται να ανταποκρίνεται στον ήχο. Χρειάζεται το μωρό μου να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής;
Έπειτα από τη δεύτερη εξέταση τα περισσότερα μωρά αποδεικνύεται ότι δεν πάσχουν από απώλεια ακοής, αλλά και πάλι είναι πολύ σημαντικό να υποβληθεί το μωρό σας στη δεύτερη εξέταση.
Αυτό συμβαίνει διότι τα μωρά που πάσχουν από απώλεια ακοής συνήθως αντιδρούν σε κάποιους ήχους. Εάν το μωρό πάσχει από απώλεια ακοής είναι σημαντικό να το ανακαλύψετε το συντομότερο δυνατό.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα εάν η δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής δείξει ότι υπάρχει σαφής ανταπόκριση και από τα δύο αυτιά του μωρού μου;
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό το μωρό σας να πάσχει από απώλεια ακοής. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν απώλεια ακοής αργότερα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε την ακοή του παιδιού σας καθώς μεγαλώνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δύο λίστες ελέγχου με ήχους τους οποίους θα πρέπει το μωρό σας να αντιδρά και τους τύπους ήχων που θα πρέπει να παράγει καθώς μεγαλώνει. Η ακοή του παιδιού σας μπορεί να ελεγχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τι θα συμβεί εάν η δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής δεν δείξει σαφή ανταπόκριση από το ένα ή και τα δύο αυτιά του μωρού μου;
Εάν η δεύτερη εξέταση ελέγχου ακοής δεν δείξει σαφή ανταπόκριση του ενός ή εκ των δύο αυτιών του μωρού σας θα παραπεμφθείτε στο τοπικό σας τμήμα ακοολογίας. Εκεί θα πραγματοποιηθούν ειδικές εξετάσεις για την μέτρηση της ακοής του μωρού σας. Και πάλι, αυτό συμβαίνει συχνά και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας πάσχει από απώλεια ακοής.
Ενδέχεται να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν ήταν δυνατή η καταγραφή σαφούς ανταπόκρισης ενός ή και των δύο αυτιών του μωρού σας κατά τη δεύτερη εξέταση.
Η διεξαγωγή περαιτέρω ελέγχων από έναν από έναν ακοολόγο θα σας παράσχει καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την ακοή του μωρού σας. Θα σας δοθεί ένα φυλλάδιο στο οποίο θα εξηγείται τι περιλαμβάνουν αυτοί οι έλεγχοι.
Γιατί πρέπει να ελεγχθεί η ακοή του μωρού μου;
Ένα ως δύο μωρά ανά 1000 γεννιούνται με απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Αυτός ο έλεγχος της ακοής επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση απώλειας ακοής στα μωρά.